logo

logo

sobota, 1 października 2016

Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka jest jak zupa pomidorowa, albo jak rosół. Każdy ją zna i każdy lubi, ale ile osób tyle przepisów i upodobań w tym temacie. Jedni lubią z lodami, na ciepło, inni z całymi jabłkami, a jeszcze inni z musem. Dzisiejszy przepis spodoba się amatorom delikatnej szarlotki z gładkim musem, z aromatem cynamonu.
Szczerze powiedziawszy, to była moja pierwsza szarlotka w życiu! Wiele ciast już upiekłam, ale do szarlotki nie zdążyłam się zabrać. Warto było spróbować, bo ciasto wyszło pyszne, kruche i słodkie. Ciężko się opamiętać przed kolejnym kawałkiem!
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Marka Łebkowskiego.

Potrzebne składniki:

- 450 g mąki
- 150 g masła
-150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- 25 ml spirytusu lub 2 kieliszki wódki
- 1,5 litrowego słoika musu jabłkowego
- 100 g cukru
- cukier waniliowy lub 2 łyżki esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Masło pokroić na kawałki i posiekać nożem razem z mąką. Większe grudki rozgnieść palcami. Dodać jajka i alkohol, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, jedną część trzymać w lodówce. Drugą rozwałkować na wielkość blaszki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i jedną warstwą ciasta, ponakłuwanego widelcem. Piec przez 10 minut.
Mus jabłkowy wyłożyć na podpieczony spód. Jeśli jest za rzadki, należy dodać 2-3 łyżki kaszy manny. Posypać cynamonem wg uznania. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wyłożyć równomiernie na mus.
Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




1 komentarz:

Printfriendly