logo

logo

poniedziałek, 30 października 2017

Orientalny makaron z tofu

Kiedy myślę o tofu, przed oczami  staje mi obrazek, na którym na jednym talerzu leży kawałek mięsa a na drugim tofu. Pod mięskiem widnieje napis „to mniam”, a pod tofu –„tofu”. Zawsze śmieję się na jego widok, jednak nie zgodzę się z prezentowaną filozofią. I każdy, kto spróbuje makaronu przygotowanego według poniższego przepisu, na pewno się ze mną zgodzi, że jest wyśmienity. Połączenie imbiru, smażonego czosnku z fasolką i orzeszkami piniowymi daje w efekcie bardzo oryginalny, ciekawy smak pełen niespodzianek. Słodko-pikantny obiad idealny na każdy dzień!
Inspiracją był przepis pochodzący ze strony Kwestia Smaku, wprowadziłam jednak pewne zmiany i tak powstał ten przepis.



Potrzebne składniki:

- 300 gram makaronu razowego
- 100 gram mrożonej fasolki szparagowej
- 100 gram tofu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm imbiru
-  garść orzeszków piniowych
- dymka lub szczypior
- chilli w płatkach
- sezam
- sos sojowy
- oliwa do smażenia
- sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron, w połowie czasu gotowania dodać fasolkę. Gotować jeszcze 3-4 minuty, tak aby makaron i fasolka były półtwarde.
Na suchej patelni podprażyć orzeszki, należy uważać żeby się nie przypaliły gdyż nabiorą mocno gorzkiego posmaku.

Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Przesunąć na bok patelni, na drugiej części podsmażyć pokrojone w kostkę tofu.

Gdy wszystko się usmaży i nabierze aromatu, dodać fasolkę i makaron. Dodać sos sojowy, ok. 5-6 łyżek oraz suszone chilli. Na koniec posypać jeszcze sezamem, wymieszać i podawać posypane drobno posiekaną dymką lub szczypiorem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly