logo

logo

środa, 20 grudnia 2017

Tarta z kremem truskawkowym

Patrząc w karty kalendarza nie da się ukryć, że jest grudzień i do tego zostały 4 dni do Świąt Bożego Narodzenia. Patrząc za to za okno można by pomyśleć, że pora roku jest wciąż jesienna a do Wigilii jeszcze sporo czasu. Jest zimno, ale nie ma śniegu, jest czasem trochę słońca, ale nie świeci wystarczająco żeby ogrzać zmarznięte ręce. Na takie słoty i chłody z pomocą przychodzą wspomnienia z wakacji, smaki i zapachy lata i ciepłych dni. A jeśli lato, to wiadomo, że truskawki!
Można wyjadać zapasy z zamrażarki lub tzw. słońce zamknięte w słoiku, czyli wszelkie dżemy, smarowidła i konfitury. Tu z pomocą przychodzi nam Łowicz, oferując przeróżne przetwory z truskawek.
Dzisiejszy przepis to cudowne wspomnienie lata, lekkich, chłodnych ciast do zjedzenia na świeżym powietrzu.. Jednak jedzone przy choince w blasku światełek, z wizją otwierania prezentów znalezionych pod strojnie ubranym drzewkiem, też jest przepyszne i stanowi fajną odmianę wśród zimowych pierników i makowców.


Potrzebne składniki:

- 400 g mąki
- 250 g masła
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz
- słoiczek dżemu ekstra gładkiego truskawkowego Łowicz
- cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mąkę i masło umieścić w malakserze i przygotować ciasto, podczas miksowania dodać 3-4 łyżki wody jeśli ciasto jest za suche. Zagnieść szybko gładką kulkę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając w trakcie miksowania cukier puder. Mascarpone wymieszać z ekstra gładkim dżemem na jednolitą masę. Dodawać partiami do ubitej śmietany, mieszając szpatułką lub mieszadłem na najniższych obrotach. Masę schłodzić.

Połowę ciasta rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm, tak aby pokryło dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Z reszty ciasta wykrajać krążki i utworzyć z nich brzeg tarty, przyklejając jedno obok drugiego do tortownicy. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. pół godziny, tak aby ciasto miało złoty kolor. Schłodzić.

Drugą porcję ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrajać krążki o średnicy ok.5 cm. Układać po trzy tak, aby jeden nachodził na drugi, potem całość zrolować i przekroić w połowie. Powstałe płatki lekko rozchylić i ułożyć w ładne pączki. Tym sposobem otrzymaliśmy różyczki, które należy upiec na złoty kolor w 200 stopniach ( ok. 30-35 minut). Pod koniec pieczenia można piec na termoobiegu.

Ostudzony spód do tarty wypełnić konfiturą z truskawek, następnie kremem z mascarpone, a na wierzchu ułożyć upieczone i ostudzone różyczki. Całość posypać cukrem pudrem i schłodzić przed podaniem.

Smacznego!








 

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki












Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK


7 komentarzy:

Printfriendly