Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 400g mięsa mielonego z szynki
- 1 świeża bułka
- 10 plastrów świeżego lub parzonego boczku
- sól i pieprz do smaku
Obraną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na gorącej patelni, posolić. Smażyć ok. 20 minut, do złotego koloru. Przełożyć do miski. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a 2 jajka ugotować na twardo.
Mięso wymieszać w misce z solą i pieprzem, wbić jajko, dodać przestudzoną cebulę i na koniec wkruszyć bułkę. Dokładnie wymieszać wszystko ręką.
Piec klops przez 50-60 minut, a po upływie tego czasu odstawić na 15 minut, żeby mięso odpoczęło, dzięki czemu łatwiej się je pokroi.
Podawać z sosem własnym, który wytwarza się podczas pieczenia. Można też przygotować gotowy sos pieczeniowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz