Potrawa ta jest iście zimowa, więc,mimo aury za oknem, warto wypróbować. Danie bardzo syte, pięknie pachnące, a smak przypomina mi kolacje w górskich knajpach po całym dniu chodzenia po górach. Bardzo przyjemne wspomnienie.
Potrzebne składniki:
- kilogram ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 kiełbasy podwawelskie
- po połowie papryk z każdego koloru
- mała cebula
- dwa ząbki czosnku
- pół cukinii
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 mała papryka pepperoni
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach, lub, tak jak ja, przepuścić przez sokowirówkę. zmieszać miąższ z sokiem, dodać mąkę, jajko i doprawić solą i pieprzem.
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek. Cebulę poszatkować w kosteczkę i dodać do kiełbasy. Paprykę i cukinię pokroić i dodać na koniec. Smażyć ok. 5 minut razem, po czym przełożyć wszystko do garnka. Zalać wodą do poziomu mieszanki kiełbasy i warzyw. Pogotować wszystko kilka minut, oprószyć mąką dla zagęszczenia.
Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać porcje masy ziemniaków i smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowy placek wyłożyć na talerz i podawać z gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz