Potrzebne składniki:
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 3 ugotowane buraki
- 3 jajka
- 9 łyżek mąki pszennej
- natka pietruszki
- pół papryczki chilli
- papryka słodka
- imbir mielony
- kurkuma
- sól, pieprz
- vegeta
- olej do smażenia
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu
- pieprz do smaku
Pracę trzeba rozpocząć od ugotowania buraków. Najlepiej jest to zrobić kilka godzin wcześniej, żeby zdążyły ostygnąć. Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 1 jajko,3 łyźki mąki, sól, pieprz,paprykę, vegetę, oraz szczyptę kurkumy i imbiru. Zamieszać i odstawić.
W drugiej misce zetrzeć dobrze umytą cukinię, posolić i odstawić na chwilę. W tym czasie posiekać drobno natkę pietruszki i papryczkę. Odcisnąć sok z cukinii, przyciskając ją na sicie, włożyć do miski razem z natką i chilli, dodać 1 jajko, 3 łyżki mąki, pieprz i vegetę, zamieszać i odstawić.
Ostudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce. Posolić i popieprzyć, dodać trochę vegety, można ewentualnie trochę cebulki posiekać, żeby było bardziej wyraziście. Dodać 1 jajko i 3 łyżki mąki, zamieszać.
Na rozgrzanej patelni smażyć placki na złoty kolor, najlepiej zacząć od cukiniowych, później marchewkowe,a na buraczkowych kończąc - wtedy te pierwsze nie zabarwią się na czerwono.
Składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać i przelać do sosjerki. Podawać z plackami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz