logo

logo

sobota, 24 maja 2014

Kremówka

To chyba najpyszniejsze ciasto, jakie zrobiłam. Delikatne, kremowe, wilgotne. Takie ciasto z prawdziwego zdarzenia, przekładane kremem, nie żaden tam gotowiec z proszku czy zwykły biszkopt. Kremówka była prezentem urodzinowym dla męża, więc musiała być super. No i była.. na samo wspomnienie aż ślinka leci :) 
Uwielbiam wypieki z wszelkiego rodzaju kremami, budyniem i śmietaną. Najlepiej, jak są warstwowe, dodatkowo z owocami lub kruszonką. Innymi słowy, ciasta, do których trzeba się przyłożyć, którym należy poświęcić trochę czasu i uwagi, są najsmaczniejsze.
I taka też jest ta kremówka. Inspiracją do jej zrobienia były dziesiątki próśb o jej kupno, przy okazji każdego prawie wyjścia do sklepu. I okazało się, że to domowej roboty jest nieporównywalnie smaczniejsze, a jego wykonanie nawet w połowie nie było tak trudne, jak myślałam, że będzie. Pomógł mi ten przepis, troszkę ten, lecz dodałam też troszkę serca :) I wyszło super.



Potrzebne składniki:

Ciasto:

- 2 opakowania ciasta francuskiego

Krem:

- 3 szklanki mleka pełnotłustego
- 1/4 kostki masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana:

- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietanfixu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Ciasto: piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Każdy z płatów ciasta francuskiego rozłożyć na płaskiej blasze na papierze do pieczenia, i dość gęsto ponakłuwać widelcem. Piec przez ok.25 minut, przekłuwając wszystkie bąble, które powstaną podczas pieczenia. Ciasto będzie rosło, ale należy dopilnować, by było płaskie i dobrze wypieczone.

Krem: w szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować, dodając cukier puder, cukier waniliowy i masło. Zmniejszyć płomień i powoli, ciągle mieszając, wlać masę z jajkami. Chwilę zamieszać, po czym przelać do miseczki i zostawić do ostudzenia.

Bita śmietana: do misy miksera wlać śmietanę i ubijać na średnich obrotach, powoli dodając cukier puder. Dodatkowo można dodać śmietanfix, żeby masa była bardziej trwała. Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj jest to 1 opakowanie na 250 ml śmietany.


Do foremki ułożyć jeden płat ciasta, nakłuwaną stroną do góry. Jeżeli jest taka potrzeba, ciasto należy przyciąć do kształtu formy. Wyłożyć wystudzony ( to jest bardzo istotne! ) krem i równo rozsmarować. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Drugi płat ciasta podzielić na desce do krojenia na 12 kwadratów, i ułożyć je równo obok siebie na kremie. W ten sposób dużo łatwiej będzie podzielić ciasto na porcje. Posypać cukrem pudrem,i najlepiej schłodzić. Ciasto odrobinę zmięknie, nabierze wilgoci od kremu, a smaki idealnie się połączą.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly