logo

logo

sobota, 5 lipca 2014

Buchty z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, trzeba go wykorzystać. Na świeżo zjadłam ich już chyba tonę ,z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Ale dziś propozycja truskawek zapiekanych.
Buchty to bułeczki wypiekane w jednej foremce, połączone ze sobą bokami. Bardzo wygodna forma ciasta, nie trzeba kroić na kawałki, wystarczy oderwać dłonią. Podzielne, można zabrać ze sobą na piknik lub na wycieczkę i łatwo poczęstować wszystkich obecnych.
Teoretycznie ciasto drożdżowe najlepsze jest na świeżo, ale te buchty zyskują z każdym dniem. Pyszne zaraz po wyjęciu z pieca, ale na drugi, a nawet i trzeci dzień chyba najbardziej mi smakowały. Takie przyjemnie wilgotne w środku ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Na pewno zrobię jeszcze te bułeczki, może na jesień,gdy pojawią się śliwki :)
Przepis zainspirowany tym blogiem.

Potrzebne składniki:

- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- 20g drożdży
- pół kostki roztopionego masła
- 3 żółtka
- ok.15-20 truskawek

 na kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
 
 Sposób przygotowania:

Drożdże  pokruszyć, zasypać łyżką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 15 minutach, wsypać mąkę i cukier do miski, wlać wyrośnięty zaczyn i roztopione masło i wyrobić ciasto. Ja użyłam miksera z hakiem do ciasta. Podczas wyrabiania dodawać stopniowo żółtka, i kontynuować, aż ciasto będzie gładkie  i sprężyste. Odstawić pod przykryciem na godzinę lub półtorej, aż ciasto urośnie.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, odgazować je, wyrobić ponownie. Podzielić na ok. 15-20 części, w zależności od tego, czy buchty mają być mniejsze czy większe. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni, włożyć do środka truskawkę i zakleić bułeczkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem w odstępach od siebie.















Przygotować kruszonkę. W tym celu wymieszać w misce wszystkie składniki i rozcierając palcami połączyć je ze sobą. Gotową kruszonką posypać bułeczki, lekko przyciskając do wierzchu, aby się przykleiła.


Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly