logo

logo

piątek, 22 maja 2015

Krem ze szparagów

Wiosna w pełni, promienie słońca głaszczą nas po bladych jeszcze twarzach, docierają do ziemi, która w zamian obdarza nas bogactwem świeżych warzyw, owoców i pysznych kiełków. Ta pora roku jest moją ulubioną, właśnie ze względu na obfitość świeżości na straganach i bazarkach.
Za każdym razem, kiedy w maju jestem na rynku, oczy mi się świecą a buzia sama uśmiecha. Nie wiem, na co mam się zdecydować, co ugotować dziś a co zostawić na jutro. Zazwyczaj biorę wszystko, bo nie potrafię podjąć decyzji.
Pamiętać jednak trzeba o sezonowości. Niektóre rarytasy, takie jak szparagi, znikają tak samo szybko jak się pojawiają. Dlatego trzeba czerpać z nich garściami, jak najwięcej się da. Jako pierwsza potrawa w tym sezonie przygotowana ze szparagów to zupa krem. W tamtym roku przygotowałam pyszny makaron ze szparagami, o którym myślę i ślinka leci :) Teraz zaczynam od zupy, bo w końcu zupa to podstawa!

Przepis powstał na podstawie receptury na Szparagowe Veloute Gordona Ramsaya, z książki "Szef kuchni po godzinach" .

Potrzebne składniki:

- pęczek zielonych szparagów
- 30 g masła
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 dużych listków bazylii
- 700 ml bulionu drobiowego
- pieprz biały
- łyżka gęstej śmietany
- 2 kromki chleba tostowego
- sól, pieprz, zioła

Sposób przygotowania:

Seler i cebulę drobno posiekać. Odciąć główki szparagów a łodygi posiekać. Na rozgrzanej patelni zeszklić na maśle cebulę i seler. Dusić ok. 5 minut, doprawić solą i białym pieprzem, dołożyć szparagi i bazylię. Dolać tyle bulionu, aby przykrył zawartość patelni. Gotować do miękkości, po czym zmiksować.
Przetrzeć szparagowe puree przez sitko. Dolewać bulion tak, aby zupa miała odpowiednią konsystencję, ewentualnie doprawić do smaku.
Chleb pokroić na drobną kosteczkę, posypać ulubionymi ziołami lub tylko solą i pieprzem. Prażyć na suchej, rozgrzanej patelni, dodać odrobinę masła i dobrze wymieszać. Gdy grzanki będą miały złotą, chrupiącą skórkę, przełożyć je do miseczki.
Główki szparagów poddusić krótko na maśle i część zostawić do dekoracji a resztę śmiało można zjeść :)
Zupę nałożyć do miseczek, dodać gęstą śmietanę i dosypać grzanki. Oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.








Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly