logo

logo

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Risotto ze szparagami

Wiosna! Pyszności nareszcie zawitały na targach i w osiedlowych warzywniakach :) Jest już rabarbar, botwinka, młoda marcheweczka i oczywiście, długo wyczekiwane, szparagi!
Z utęsknieniem czekam na ten krótki, ale jakże pełen smaku sezon szparagowy. Była już zupa-krem ze szparagów, a teraz przyszedł czas na risotto z kurczakiem i zielonymi szparagami. Pysznie, kremowy ryż rozpływa się w ustach, a zielone szparagi lekko chrupią.
Polecam serdecznie, tym bardziej, ze sezon na szparagi trwa tak krótko..


Potrzebne składniki:

- 5 zielonych szparagów
- 150 g ryżu do risotto (arborio)
- 150 g fileta z kurczaka
- 50 g masła
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- ser corregio/ parmezan/ inny twardy ser

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na połowie podanej ilości masła. Wsypać ryż i smażyć go, mieszając, aż nabierze przezroczystości i wszystkie ziarenka będą otoczone masłem. Opcjonalnie, można dodać kieliszek białego wina.

W garnku zagotować ok. litra wody z solą, w której zblanszować szparagi. Delikatne główki należy odciąć i wrzucić do wrzątku pod koniec gotowania dosłownie na chwilę. Wodę z gotowania zachować.

Do smażonego ryżu wlać odrobinę wody z gotowania szparagów, zamieszać i pozwolić, aby ziarna wchłonęły płyn na wolnym ogniu.

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie zesmażyć na oliwie .

Do ryżu dodawać kolejne porcje wody i delikatnie mieszać. Gdy wchłonie jedną porcję, dolać następną.
Szparagi pokroić na plasterki zachowując główki w całości.

Gdy ryż będzie już prawie miękki i wchłonie cały płyn, dosolić i doprawić pieprzem, wmieszać kurczaka, masło oraz 2-3 łyżki tartego sera. Zamieszać i po uzyskaniu kremowej konsystencji, niezwłocznie podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly