logo

logo

piątek, 20 października 2017

Chlebek dyniowy

Ile to już razy mówiłam sobie i Wam, że tym razem to już się wezmę porządnie za gotowanie, za pieczenie, za regularne wstawianie postów na bloga? A ile razy to znowu nie był właśnie ten raz, kiedy rzeczywiście tak się stało i od tamtej pory regularnie możecie śledzić wpisy na blogu? No właśnie...

Troszkę się zadziało w moim życiu w ostatnim czasie, nadeszły zmiany, były wzloty, upadki, smutki i radości.. Było sporo okazji do wspólnego spędzania czasu przy posiłku, sporo smaków i okazji do poczucia się gościem. Były wesela, zlot foodtrucków, wakacje na wsi oraz nieoczekiwany wcześniej wyjazd do Bawarii. Jednym słowem, sporo smaku, mało czasu! Niestety skutkiem tego jest cisza na blogu, ale jak to mówią, cisza przed burzą..

Mam głowę i notatnik pełne pomysłów, jesień przynosi skarby do warzywniaka oraz piękne barwy do parku, a w mojej kuchni znów słychać przyjemne skwierczenie i bulgotanie.

Prawdziwa jesień to taka, która przynosi olbrzymie, piękne dynie. Nieskończone źródło pomysłów, surowiec doskonały do wielu dań, tak słodkich jak i wytrawnych. Jak kto woli. Lubicie wilgotne ciasta typu babka? To zapraszam do skosztowania cudownie miękkiego, rozpływającego się w ustach, aromatycznego chlebka dyniowego, z dodatkiem orzechów i korzennych przypraw. Ot, jesień w pigułce :)


Potrzebne składniki:

- 150 g puree z dyni
- 1 banan
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- półtorej szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- garść suszonej żurawiny
- garść siekanych orzechów (dowolnych)

Pumpkin spice:

- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 5 goździków - zmielonych
- szczypta pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego - zmielonego

Sposób wykonania:

W misce wymieszać dynię, rozgniecionego banana, jajko, ekstrakt oraz przestudzone masło. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać lekko widelcem, dodać żurawinę i wymieszać do połączenia składników.
Formę keksówkę wyłożyć papierem, wypełnić masą, posypać z wierzchu siekanymi orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę lub do suchego patyczka. W zależności od tego jak wodniste będzie puree z dyni, trzeba dostosować czas pieczenia.




4 komentarze:

  1. No nie powiem, wygląda naprawdę mega smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chlebki dyniowe :)
    Albo jestem ślepa, albo w liście składników brakuje mąki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Twoim wzrokiem wszystko w porządku :) A błąd już poprawiony.
      Dzięki!

      Usuń

Printfriendly