logo

logo

poniedziałek, 19 maja 2014

Królewskie śniadanie, czyli jajka sadzone na szparagach

Wykwintne i bardzo eleganckie. Pieszczą podniebienie swoją delikatnością i kruchością. Szparagi ugotowane na parze przykryte kołderką z jajka sadzonego, gdzie białko jest ścięte a żółtko pięknie wypływa,zalewając talerz złocistą barwą. Idealne śniadanie na wiosenny niedzielny poranek.

Potrzebne składniki:

- 5 szparagów zielonych
- 2 jajka
- łyżka masła
- sól, pieprz









Szparagi, po odcięciu zdrewniałych końcówek, ugotować na parze ok. 5-8 minut. Jajka usmażyć na masełku w ulubiony sposób, u mnie białko dość mocno ścięte, a żółtko płynne. Posolić, popieprzyć. Wyłożyć na ugotowane szparagi, i zjeść, najlepiej ze świeżą bułką posmarowaną masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly